Ironbark Ridge Park


back

Ironbark Ridge Park

LocationThe New Rouse Hill, Rouse Hill, NSW
ClientLend Lease GPT
ServicesMaster Planning, Landscape Architecture
Site Area8,000 sqm (86,110 sqft)
Budget$1.7 million AUD
Date2009

Ironbark Ridge Park is a district park within the Caddies Creek regional open space at Rouse Hill. Sloping down towards the creek, the site lies between the riparian corridor and a new school. It contains several significant existing trees and a number of pre-colonial Aboriginal grinding grooves on exposed rocks. OCULUS was contracted to encourage occupation of the space by both local residents and visitors.

The elements of the park were designed to respect and integrate with the natural attributes of the site, including the topography and existing vegetation. An Environment Centre was sited between two major circulation paths against a backdrop of existing trees. This open structure contains environmental information about the local area and provides an outdoor classroom setting for local schoolchildren, as well as houses barbecues, picnic tables, and seating. An amphitheatre was positioned in the largest open area of the site and is built into the existing slope. The ampitheatre consists of a series of terraced, sinuous concrete seating walls which look down onto a small stage area. Cycleways were integrated into the park as part of the wider regional cycleway network. A new bridge crossing was created over Caddies Creek, forming an important link to the town centre. Native Australian plants were used throughout and existing bushland within the riparian corridor was revegetated.

 

Hide/Show