Fusionpolis at One North


back

Fusionpolis at One North

LocationJurong, Singapore
ClientJurong Town Corporation
ServicesLandscape Architecture
Site Area600 sqm (6,460 sqft)
Budget$4.5 million SGD
Date2003 - 2009

Fusionopolis is a large mixed-use development at One North in Singapore. The building consists of three connected towers of 24, 22, and 24 levels, respectively. The building primarily caters to research organizations, IT companies, and government agencies and also includes retail outlets and serviced apartments.

This project was a collaboration between OCULUS and the Australia based landscape architecture firm Terragram, under the name of Symbiosis Design.

To balance out this large, beautiful mass of concrete and glass, the studio decided to attack the structure from all sides with gardens to create a living building. This immediately provided surrounds for occupants to enjoy and counteracted the thermal massing of the building.

The architects for the first phase of the development, Kisho Kurokawa Associates, envisaged a hi-tech and environmentally sensitive building. OCULUS’ concept for the landscape design aimed to symbolically link the gardens by means of three threads: vegetation, water, and light. The design of the ground plane creates a simple, functional landscape that provides flexibility of use and movement, as well as strong connections to the buildings yet to be built, transport links, and recreational facilities. The main entry plaza consists of a fractured pattern of banded stone paving and a gallery forest of Terminalia trees that provide both a filtered canopy and strong base to the large buildings.

The building includes a number of “sky gardens”—gardens that have been carefully curated throughout the towers—and designed in such a way that they have become part of the architecture itself. Major gardens can be found on levels 5, 11, 18, and 23. There are also dozens of balcony gardens as well as an 18 metre (60 ft) high custom designed green wall on level 18. The garden designs were tailored to each space according to their aspect, shape, and use, resulting in a unique series of gardens.

The project won the 2009 International Green Roof Association Leadership Award (in collaboration with Room 413).

 

Hide/Show