Jackson’s Landing


back

Jackson’s Landing

LocationPyrmont, NSW
ClientLend Lease
ServicesMaster Planning, Landscape Architecture
Site Area12 ha (30 ac)
Budget$4 million AUD
Date2000 - 2009

Jackson’s Landing is a waterfront urban renewal project located on the former Colonial Sugar Refinery site in Pyrmont, overlooking Port Jackson in Sydney. The development incorporates a diverse mix of residencies including low-rise and high-rise apartments, terraces and heritage loft conversions, as well as commercial offices and restaurants. Of the total 12 hectares (30 acres), 3.5 hectares (8.6 acres) of the site has been reserved as public open space.

OCULUS Australia worked with Lend Lease and Civitas to design the Master Plan. OCULUS also designed a number of spaces, including private residential gardens for The Elizabeth, Reflections, Fleetview, The Quarry, The Escarpment, and Stonecutters; streetscapes for the entire precinct; and public landscapes including Cadi Park, The Cooperage, Refinery Squares, and the Tablet House Stairs.

The Master Plan carefully responds to the views, topography, and former use of the site. The private spaces have been designed to be both unique and intimate, incorporating a variety of plants ranging from native grasses to lush tropical species, resulting in the creation of a different textural and sensory experience in each space. The public spaces were also uniquely conceived. Regatta Wharf, for example, was carefully curated to maintain the feel of the site’s past life. This was achieved through very deliberate material choices, particularly regarding the texture and rawness of each material used. OCULUS’ streetscape work spanned material selection, technical specification and documentation of footpaths, planters, drainage, kerbs, lighting, and furniture.

OCULUS’ combination of a “whole-site approach,” with the development of the Master Plan, along with the more intimate design of numerous individual spaces at Jackson’s Landing, has resulted in the successful connection of private and public domains, linking streets, parks, and larger pedestrian corridors, such as a section of Sydney’s 14 kilometre (9 mile) public Foreshore Walk.

The studio took a formal approach to the landscape design and connected the new and the old through careful use of materials such as timber, steel and sandstone.

The site was awarded the 2010 Urban Development Institute of Australia New South Wales Urban Renewal Award.

Image Credits: Simon Patching

 

Hide/Show