The Village


back

The Village

LocationCondamine Street, Balgowlah, Sydney, NSW
ClientStockland
ServicesLandscape Architecture
Site Area2.0 ha (5.0 ac)
Budget$3.5 million AUD
Date2006 - 2010

Located on the northern beaches of Sydney, “The Village” at Balgowlah comprises an area of approximately 20,000 sqm (215,280 sqft) and is a mixed-use development consisting of residential apartments, retail and commercial uses. The landscape has been designed to create a series of spaces that are engaging, usable and have a sense of anticipation and “surprise.” In order to achieve this, OCULUS worked closely with public art consultant, Pamille Berg, to identify and site a number of artworks for the public and private spaces. The landscape spaces encompass the streetscape, shopping centre forecourt, community plaza, public and private gardens and outdoor pool garden.

The public plaza features a stage for events and custom designed floating timber and steel seat/planters. Planting design in the private residential spaces is contemporary and utilises a native planting palette that is familiar and domestic in scale. Low walls provide opportunities to sit and mingle with neighbours. All furniture and structures are custom designed for The Village and help to create a unique identity for the place. The project won the 2010 AILA Award for Residential Landscape Design.

Photographs by Simon Patching and Simon Wood Photography.

 

Hide/Show