Loreto Mandeville Centre


back

Loreto Mandeville Centre

LocationToorak, VIC
ClientLoreto Mandeville Hall/Architectus
ServicesLandscape Architecture
Site Area
Budget
Date2012-2015

The Loreto Mandeville Hall Learning Resource Centre landscape design plays an essential role in knitting together a series of multi-level outdoor spaces, as well as interior and semi-exterior learning environments, as well as the successful retention of a heritage listed tree.

The external spaces both complement and connect with both the internal spaces of buildings and the landscape context of the school campus; creating borrowed landscape framed views.

Designed around the contempt of the Hortus Conclusus a sunken terrace provides equitable access to the Learning Resources Centre and the Auditorium beyond. The lowered terrace to the east provides flexibility for small events and congregations. The westerly spaces formalise the entry and address; a planted berm foregrounds the building, providing both amenity and concealment from the street of the protected courtyard. The design of the developmentā€™s main entry off Mandeville Crescent is concerned with two conditions. The first is an acknowledgement of the character of the existing residential road environment adjacent to the site. The second is a desire to make a space of subtle difference that further contributes to campus amenity and aspect.

Central to the process was our close collaboration with Architectus to ensure an integrated universal design approach. Similarly a close working relationship with the landscape contractor/grounds staff enabled an investment in the planting design and what will be an enduring landscape.

Image Credit: Trevor Mein

 

Hide/Show