Napier Street Closure


back

Napier Street Closure

LocationPaddington, NSW
ClientCity of Sydney
ServicesConcept Design, Documentation, Construction Administration
Site Area1,100m2
Budget$1.2 million AUD
Date2013-2014

The eastern end of Napier was closed to traffic in the 1980’s to prevent heavy vehicles taking a short cut, between Oxford Street and South Dowling Street, through the surrounding residential area. This road closure has created a pedestrianised space that extends to the intersection of Greens Road and Oxford Street, and adjoins the UNSW College of Fine Arts (COFA) campus. Substantial refurbishments to the COFA facilities have recently been completed, including provision of a new entry foyer and café on the northern side of the building, fronting the Napier Street road closure. A new gallery space can be accessed from this entry foyer.

The café and gallery space contribute to increased activation of the public domain, hence the anticipated increase in usage of the area was deemed by the City of Sydney to warrant the renewal of the road closure area to provide a vibrant and inviting public domain not only for students but most importantly the local community. One of the main objectives noted in the brief was to transform the place into one of Paddington’s premier meeting places and activity nodes by creating a vibrant and inviting public domain.

The defining aspect of the space is the tree canopy comprised principally of Fig trees (Ficus macrocarpa hillii & Ficus benjamina) and Bangalow Palms (Archontophoenix cunninghamiana). All trees on site have been retained and supplemented with lush, dense planting that complements the curvilinear form of the seating walls and the existing trees.

A decorative screen of varying height between 1.0 to 1.5 metres high has been situated in the garden beds to the north generally following the alignment of the service station wall and then turning and realigning in a playful manner with the concrete seating edge to the east. The screen provides visual relief from the clutter of the adjoining service station canopy and acts as a strong identifying feature for the site.

Overall the design reduces visual clutter giving the impression of a series of “rooms” enclosed only by the impressive tree canopy. The inclusion of the two decks allows direct movement through the site whilst providing three clear zones of occupation which can be utilised by the local community and COFA alike.

 

Hide/Show